KOÇLUK VE İŞVEREN MARKASI, ÇALIŞAN BAĞLILIĞI
İşletmeler, hedeflerini gerçekleştirmenin başarı ve verimlilik odaklarını geliştirmekten geçtiğini düşünmektedir. Bu amaca hizmet etmek için, katma değer yaratacak personel ile çalışmaları gerektiğini bilmektedirler. Böyle çalışan personelin kurum bağlılığı kazanması oldukça önemli olmaktadır. Pazardaki yerini sağlamlaştırarak, asıl büyük hedefi olan karlılığı arttırma yolunda büyük adım atmış olmaktadır.
İşveren markası, o markanın çalışan üzerinde bıraktığı etkidir. Bu etki güçlü olur, çalışan kurum bağlılığını tam olarak hissedebilir ise, o işletme pazarda güçlü bir konumda olur. Çalışanlar işletme vizyon ve misyonun benimser, tüm çabalarını bu hedefleri gerçekleştirmek üzerine odaklar.
Bir işveren markasının hedef kitlesi, iç ve dış müşterileridir. Çalışanları, iç müşterileri olarak dış müşteriye açılacak kapıdır. İster bir ürün üretiyor olsun, ister hizmet sektöründe olsun, iç müşteri memnuniyeti güçlü olan bir işletme, her zaman başarılı bir işletmedir.
İşletmesini anlayan, vizyon ve misyonunu benimseyen çalışan bu markayı içselleştirir.
Koçluk, ulaşılabilir hedeflere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşılmasında, planlanmış bir süreçtir. İşveren markası yaratma düşüncesinde olan yöneticiler, koçluk ile yaratıcılık güçlerini fark edeceklerdir. Markanın önemini, değerlerini, güçlü yönlerini görecek, gelişim süreçlerini takip edeceklerdir.
Çalışan bağlılığı yaratmak için neler yapılabilir?
Çalışanlar, işletmelerin görünen yüzleridir. Her çalışan, kendi işinin lideri olursa, o işletme güçlü bir işletme olur. İşletmesinin hedeflerini, vizyon ve misyonun anlayan bir çalışan, kendi gücünü işletme ile birleştirir. Ekip ruhu yaratmak, vizyoner bakış açısı kazanmak, sürekli bir öğrenme ile daha iyi nasıl yapılabilir diye çabalamak, koçluk süreci içerisinde yapılan çalışmalardır.
İşveren Markası ve Koçluk Süreci
İşletmelerin yöneticileri, IK profesyonelleri son dönemlerde işveren markası üzerine çalışmalar yapmaktadır. Markanın önemi, vizyon ve misyon oluşturma, kurumsallaşma süreçlerinde koçluk becerileri kazanmış bir yönetici, işveren ya da IK hedeflerinde net olur. Atacağı adımlarda kendisini engelleyen nedenleri bulur. İletişim kaynakları güçlenir. En önemlisi, liderlik yetenekleri artar. Yöneticilik yapmak yerine, çalışanı destekleyen liderler olurlar.
Daha Fazla