KOÇLUK GÖRÜŞMESİ NASIL YAPILIR?
Koçluk, kendine özgü etik kuralları ve standartları olan ayrı bir meslek olarak ortaya çıkmıştır.
Tarihi çok eskiye dayansa da, son 10 yıldır profesyonel bir meslek olarak görülmektedir. 1960’lı yıllarda spor koçluğu ile tanınmaya başlayan meslek, iş dünyası tarafından eğitim ve gelişim stratejileri olarak kullanılmaktadır. Koçluk becerileri ve teknikleri geliştirilerek, her alanda, pek çok konuda kullanılmaya başlanmıştır.
Profesyonel koçluk, ICF ( Uluslararası Koçluk Federasyonu ) tarafından belirlenen etik kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. ICF tarafından tanınan ve akredite olmuş profesyonel eğitim veren okullardan alınan minimum 60 saatlik eğitimler ile bireyler profesyonel koç unvanı almaktadır.
Koçluk felsefesinin temelinde insan odaklı bir yaklaşım vardır. Pozitif psikolojiden faydalanarak, bireyler ve kurumların mevcut durumlarından gelecekteki hedeflerine daha hızlı ve kararlı olarak ulaşmasını sağlamaktadır.
Koç, temelde aktif dinleme, doğru soruları sorma, geri bildirim verme ve takdir etme yetkinlikleri ile yapılandırılmış görüşmeler yapmaktadır.
Koçluk sürecinin temeli öğrenmeye dayanmaktadır. Danışan, bir eylem ya da konu ile gelir. Koç, danışanın bu konu üzerinde bireyin kendisine odaklanarak düşünme sürecini başlatır. Bu sürecin sonunda bir öğrenme elde edilir. Mevcut durumunu gören danışan, bundan sonraki süreçlerde yeni eylem adımlarında ve başka konularda nasıl hareket edeceğini tasarlama imkanına sahip olur.
Koçluk Görüşmesi Nasıl Başlar?
Koçluk almak fikri oluşması için var olan bir durumun iyileştirilmesi ve geliştirilmesi düşüncesi oluşur. Bu düşünce ile birey ya da kurum koç ile iletişime geçer.
İlk görüşme, tanışma/ uyum seansı ile başlar. 30 dakika süren ücretsiz olan görüşmede koç danışanı tanımak, taleplerini öğrenmek ve programı tasarlamak için sorular sorar. Kişi ya da kurumların hedefleri, geliştirmek istedikleri konular konuşulur. Görüşmenin sonunda bundan sonraki süreç belirlenir.
Koçluk Görüşmesi Süreci Nasıl Olur?
İlk görüşmede uyumlanan koç ve danışan, hangi sıklıkla nasıl görüşeceklerini planlarlar. Görüşmeler yüz yüze ya da on-line olarak yapılabilmektedir. Koç ile danışanın her görüşmeyi yüz yüze yapmasına gerek yoktur.
Görüşme sıklıkları danışanın ulaşmak istediği hedefler ile doğru orantılı olarak, haftalık, 10 günlük, 15 günlük, aylık aralıklarla yapılabilir.
Her görüşme ortalama 45-60 dakika sürmektedir.
Danışanın hedeflerine bağlı olarak 3-12 seans görüşmeler planlanabilir. Amaç, danışanın hedefine en kısa sürede ulaşması ve koçluğun en temelinde olan özgürleşme sürecine geçebilmesine katkı sağlamaktır.
Koçluk Görüşmesi Nasıl Sonuçlanır?
Danışan hedeflerine ulaştıktan sonra son görüşmede koçluk sürecinin genel kazanımları ve bundan sonraki süreçlerde bu beceriler ile neler yapabileceği konuşulur. Burada asıl amaç sürecin tamamı için bir geri bildirim ve genel tekrar yapılmasıdır. Öğrenilen ve geliştirilen tüm konuların, düşünme yapılarının danışandaki etkisi gözlemlenir.
Koçluk Görüşmesinin Seansı Nasıl Yapılır?
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner. Derin bir düşünme süreci içerisinde kendini keşfetmesini ve sorgulama yapmasına izin verir. Görüşmenin sonuna doğru başlangıçta belirlediği hedefe yönelik bir karar aldığı görülür. Danışan bir seçim yapar ya da taahhütte bulunur. Bunun sonunda harekete geçirecek bir eylem adımı planlar ve uygulama yolları üzerinde konuşulur.
Tek Bir Seans Koçluk Almam Mümkün Müdür?
Birey ya da kurumlar tek bir konu üzerinde karar vermek isterler ise, tek seans görüşme yapılabilir. Görüşme saati 60-90 dakika olarak revize edilerek tek bir konu üzerinde ve tek seanslık görüşmeler yapılabilmektedir.
Her koçluk görüşmesi danışanlar için kazanımların ve sonunda kararların alındığı harekete geçirici eylemler bütünüdür.
Benzer Yazılar
KOÇLUK AMA KİMLER İÇİN?
Yaşanan küreselleşme ve teknolojik devrimlerle birlikte hızlı bir değişim ve...
Liderlikte Koçluk Bakış Açısı!
İş hayatı, akıllı ve çevik olmayı gerektirir. Zekânın doğru yerde ve doğru...