KONFOR ALANINDAN ÇIKMAK
Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar almak mümkün değildir. Dönem dönem kısır bir döngü içerisine girdiğimizi düşünebiliriz. Değişim bizi tetiklerken, nasıl davranacağımızı, hedeflerimize nasıl ulaşacağımızı sorgulamaya başladığımızı görürüz. Bu süreçler genellikle stresli bir ortamda kaldığımızda kendisi daha çok gösterir. Stresi yönetebilmek temelde duygusal zekamızı yönetebilmekten geçmektedir.
Bizi aynı şeyleri yapmaya iten sebeplere baktığımızda konfor alanımızda kaldığımızı görürüz.
Bilimsel olarak tanımı; “İnsanın kendini halihazırda aşina hissettiği bir ortamda, her şeyi kontrol edebildiği yanılgısına düştüğü ve kendini rahat hissettiği psikolojik evre.”dir. Konfor alanı bilimsel bir kavramdır. İnsanın kendini kontrollü ve güvende hissettiği bu alan, aynı zamanda kendi gelişiminden uzaklaştırdığı bir alandır. Değişime karşı direnç göstermesine neden olur. Konfor alanından çıkabilmek için korku alanı ile yüzleşmek gerekir.
KORKU ALANI NEDİR?
Bu alan bizim direndiğimiz, bahaneler ürettiğimiz alandır. Evinden, işinden memnun olmayan insanların memnuniyetsiz konuşmalarından sonra aynı düzende devam ettikleri görülür. Kimi zaman öz güven eksikliği, kimi zaman başkalarının hayatları ya da söylemlerinden etkilendiği alandır. Kendine sınırlar koyan birey, bu alandan çıkmak istediğinde direnç gösterecektir. Korku alanını aşmak, sınırları zorlamak için zincirleri kırmak gerekir.
ÖĞRENME ALANI NEDİR?
Araştırmalar, doğru derecede stresin insan performansını arttırdığını gösterir. Duygularını anlamak ve yönetebilmek, zincirlerini kırmayı denemek öğrenme alanına geçmekle olur. Konfor alanı genişletilerek ilk adım atılabilir. Duygularını anlayan birey, kendi keşif yolculuğuna çıkar. Yaşamında oluşan zorluklar ve problemler ile baş edebilme becerisi geliştirir. Aynı zamanda yeni kazanımları da görmesini sağlar. Bu süreç bireyin bir üst alana, gelişim alanına geçmesi demektir.
GELİŞİM ALANI NEDİR?
Kendini keşfeden birey, duygularını ve değerlerini de anlamış olur. Kendisinde yarattığı etkileri analiz edebilecek beceriyi kazanması ile amaç oluşturma aşamasına gelir. Duygusal zekanın en büyük göstergesi olan, kendindeki iyi yönlerini yanına alarak hayallerini gerçekleştirmek için yeni amaçlar oluşturur. Bu amaçların başarısı, motivasyon kaynağıdır. Konfor alanından çıkmış, öğrenen zihniyete kavuşmuş birey, gelişim alanı içerisinde kendi iç hazinesine ulaşır. Gelişimini tamamlaması ve hedeflerine ulaşması için kendisini engelleyen her şeyden kurtulmuş olur.
Koçluk, bireyi bir bütün olarak alır. Konfor alanından çıkmak isteyen bireyin tüm gelişim aşamalarında yanında yürüyen yol arkadaşıdır.
- Korku alanında, adım atması için cesaretlendirir.
- Öğrenme alanında engellerini görmesi için zaman zaman ayna olur.
- Yeni beceriler kazanması için yapılandırılmış görüşmeler yapar.
- Gelişim adımlarını takip eder.
- Bireyin her adım atışında çabasını takdir eder.
- Gelişim ve değişim yolculuğunda ulaşmak istediği hedefe ulaşmasını destekler.
- Sonunda başarısını kutlar.
Konfor alanından çıkmış, duygusal zekası yüksek bireyler geleceği izlemez, geleceğe yön verir.
Benzer Yazılar
YAŞAM AMACI VE KOÇLUK
Kelime anlamı olarak koçluk, birini bir yerden bir yere götürmektir. 1960’lı...
İŞ YAŞAMINDA KOÇLUK
Teknolojik devrimler ile birlikte, büyük ya da küçük tüm işletmeler gelişim ve...