Zamanın Yöneticisi (mi) Olmak
İnsanlar Zamanı Nasıl Algılar?
Bilimsel olarak da kanıtlanan, geri getirilemeyen zamanın telafisi yoktur. Avcı toplayıcı olduğumuz ilkel çağlardan bu yana, gelişen beynimiz ile birlikte, zaman kavramı da evrimleşmiştir. İlk insanlar, doğadan gördükleri bilgileri toplamıştır. Sürekli tekrarlanan mevsim geçişleri ve gündüz, gece kavramları ile, soyut olan zamanı matematikleştirmişler ve somut hale getirmişlerdir. Zaman içerisinde toprak sahibi olan insanoğlu, zaman kavramları ile tanışmıştır.
Bunlar;
1 yıl 365 gün, 12 Ay, 52 Hafta gibi hatta 1 saat ve 60 dakika gibi kavramları hayatımıza getirmiştir.
Zamanı algılarken temelde üç tür zamandan bahsedebiliriz.
Fiziksel Zaman : İçinde bulunduğumuz gerçek zamandır.
Biyolojik Zaman: Vücudumuzun devamını sağlayan biyolojik saatimizdir.
Psikolojik Zaman : Farklı algılanan psikolojik anlardır. Öyle ki, bazı zamanlarda zamanın çok hızlı akıp gittiğini söyleriz. Bu zamanlar genellikle mutlu olduğumuz zamanlardır. Bazı zamanlarda ise, zaman sanki durmuş gibi olur. Bu zamanlar ise, genellikle sorunlu, sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz zamanlardır.
Zaman Neden Önemli?
Zamanın yönetiminde temel nokta; bireydeki önemidir. Zaman yönetimini başarabilmiş birey, sonunda ne elde edecektir? Buradaki asıl konu, başarı ve tatmin duygusudur. İşinin tamamlanmış olması, bireyin aynı zamanda başka kaynakları kullanma şeklini de etkilemektedir. Amaçlarına ve hedeflerine ulaşmakta önemli bir kaynaktır.
Zaman Yönetimi Nedir?
Bireyin kendisini yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu stratreji ve tekniklerdir. Bu teknikler bireyin kendini keşfetmesi ile oluşmaktadır. Zaman yönetimi için öncelikle birey kendisini yönetmeyi öğrenmelidir. Bireyin kendisni yönetmesi; önceliklerini belirlemesi ile başlar. Hedeflerini netleştirmelidir.
İyi bir zaman yönetimi için, bireyin kendisindeki sorunları görmesi gerekir. Bireysel farkındalıkta, yeterlillik, etkinlik ve verimlilik gibi, tamamlanmasını gerektiren konuları tanıması ile başlanabilir. Buradaki amaç bireyin tamamlanma durumunda gösterdiği başarının takdir edilmesidir.
Başarılı bir zaman yönetimi için hangi adımlar atılmalıdır?
Zaman Tuzaklarınızı Keşfedin.
Bu tuzakları biz oluşturabildiğimiz gibi dışarıdan gelen etkilerin altında da kalabiliriz. Önemli olan bu süreci anlayabilmek ve tuzakların yarattığı baskıdan kurtulabilmektedir. Zaman tuzaklarınızın ne olduğunu öğrenmek için Zaman Yönetimi Eğitimi’ne katılabilirsiniz.
Boş Zaman Kavramı ile Tanışın.
Boş zaman; bireyin özgürce kullanabileceği, iş ve yaşamsal zorunlulukları dışında kalan, fırsatlar sunan zamandır. Bu fırsatlar, rahatlama, eğlence ve kendini geliştirme olabilir. Zihin boşlukları sevmez ve hemen kendi balonlarını oluşturur. Burada amaç, kaliteli boş zaman yaratarak, daha verimli çalışabilmeyi sağlamaktır. Bu süreçte kişisel gelişim üzerine etkinleşebilir, onlline eğitimler alarak sertifikalar edinebilirsiniz. Böylelikle, verimli zaman geçirmiş ve boş zamanınızı fırsata çevirmiş olabilirsiniz.
Zamanı durduramayız, değiştiremeyiz. Ne kadar değerli olduğunu anlayıp uyum gösterebiliriz. Uyum gösterebilmek için kişisel zaman yönetimi yaklaşımlarını öğrenebilirsiniz. Zaman Yönetimi Eğitimi ile kişisel zaman yönetimindeki yaklaşımlardan kendinize bir planlama çıkarabilirsiniz.
Zaman yönetimi teknikleri ile kendinize uygun teknikler hakkında bilgi alabilir, ya da kendi tekniğinizi geliştirebilirsiniz.
Zaman yönetimi tekniklerinden biri olan; Pareto Yasası ile ayrıntılarda boğulmamayı öğrenip, hayatınızdaki değerli % 20 lik alanı bulabilirsiniz.
Hedeflerinize ulaşmak için, koçluk bakış açısı ile tasarlanmış olan Zaman Yönetimi Eğitimi ile tanışmanın tam zamanı.
Yazının Orjinalini İstanbul İşletme Enstitü web sitesinden okuyabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Öyle bir yazı…
Bazen kelimeler ağır gelir. Öyle bir ağırlıklık ki bu kalbin dayanamaz sanırsın....