
KOÇLUK VE İŞVEREN MARKASI, ÇALIŞAN BAĞLILIĞI
İşletmeler, hedeflerini gerçekleştirmenin başarı ve verimlilik odaklarını geliştirmekten geçtiğini düşünmektedir. Bu amaca hizmet etmek için, katma değer yaratacak personel ile çalışmaları gerektiğini bilmektedirler. Böyle çalışan personelin kurum bağlılığı kazanması oldukça önemli olmaktadır. Pazardaki yerini sağlamlaştırarak, asıl büyük hedefi olan karlılığı arttırma yolunda büyük adım atmış olmaktadır.
İşveren markası, o markanın çalışan üzerinde bıraktığı etkidir. Bu etki güçlü olur, çalışan kurum bağlılığını tam olarak hissedebilir ise, o işletme pazarda güçlü bir konumda olur. Çalışanlar işletme vizyon ve misyonun benimser, tüm çabalarını bu hedefleri gerçekleştirmek üzerine odaklar.
Bir işveren markasının hedef kitlesi, iç ve dış müşterileridir. Çalışanları, iç müşterileri olarak dış müşteriye açılacak kapıdır. İster bir ürün üretiyor olsun, ister hizmet sektöründe olsun, iç müşteri memnuniyeti güçlü olan bir işletme, her zaman başarılı bir işletmedir.
İşletmesini anlayan, vizyon ve misyonunu benimseyen çalışan bu markayı içselleştirir.
Koçluk, ulaşılabilir hedeflere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşılmasında, planlanmış bir süreçtir. İşveren markası yaratma düşüncesinde olan yöneticiler, koçluk ile yaratıcılık güçlerini fark edeceklerdir. Markanın önemini, değerlerini, güçlü yönlerini görecek, gelişim süreçlerini takip edeceklerdir.
Çalışan bağlılığı yaratmak için neler yapılabilir?
Çalışanlar, işletmelerin görünen yüzleridir. Her çalışan, kendi işinin lideri olursa, o işletme güçlü bir işletme olur. İşletmesinin hedeflerini, vizyon ve misyonun anlayan bir çalışan, kendi gücünü işletme ile birleştirir. Ekip ruhu yaratmak, vizyoner bakış açısı kazanmak, sürekli bir öğrenme ile daha iyi nasıl yapılabilir diye çabalamak, koçluk süreci içerisinde yapılan çalışmalardır.
İşveren Markası ve Koçluk Süreci
İşletmelerin yöneticileri, IK profesyonelleri son dönemlerde işveren markası üzerine çalışmalar yapmaktadır. Markanın önemi, vizyon ve misyon oluşturma, kurumsallaşma süreçlerinde koçluk becerileri kazanmış bir yönetici, işveren ya da IK hedeflerinde net olur. Atacağı adımlarda kendisini engelleyen nedenleri bulur. İletişim kaynakları güçlenir. En önemlisi, liderlik yetenekleri artar. Yöneticilik yapmak yerine, çalışanı destekleyen liderler olurlar.
Daha Fazla
KOÇLUK VE KURUMSAL FAYDA
Koçluk, istenen performansa ulaşmak için, karşılıklı kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. 1960’lı yıllarda spor alanında başarı sağlayan koçluk sistemi, iş dünyası tarafından fark edilmiştir. Başarının sürdürülebilir olması açısından koçluk sürecinden faydalanılmaktadır. Koçluk araçları ile mevcut performansın geliştirilmesi mümkün olmaktadır. Koçluk becerileri gelişen çalışanların performanslarının arttığı, dolaylı olarak işletmelerinin de karlılığı arttığı görülmektedir.
Özellikle yönetici koçluğu ile yeni yönetim stratejileri geliştirilmiştir. Kurum içi iletişimin daha sağlıklı ilerlediği, iş paylaşımları ile ortak amaçların daha hızlı gerçekleştirildiği görülmüştür.
İşletme Koçluğu Hangi konularda Fayda sağlar?
1) Büyük Resmi Görebilmek,
2) İşletme içi sorunları görebilmek, çözümler üretebilmek,
3) Vizyon/Misyon belirlemek, geliştirmek,
4) Çalışanların işletme vizyon ve misyonlarını benimsemesi,
5) Sürdürülebilir bir ekip kurmak, ilerletmek
6) Zaman yönetimi ile verimli çalışmak,
7) Engelleri görmek, ortadan kaldırmak,
8) Etkin pazarlama ve satış stratejileri geliştirmek,
9) Yaratıcılık kazanmak, geliştirmek
10) Geleceği gören, hedef odaklı, sinerjik bir yapı oluşturmak,
11) Etkin iletişim kuran, sürekli öğrenen bir ekip olmak,
12) Kurum içi motivasyonun artması, süreklilik kazanması,
13) Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin netleşmesi,
14) İşveren kimliği ve markasının oluşması, geliştirilmesi,
15) İşletmenin pazarda yerinin konumlanması, gelişmesi,
16) Daha verimli ve istikrarlı bir büyüme,
17) Kalite ve öz güven artışı,
18) Çalışanlarda kurum bağlılığını oluşturulması, geliştirilmesi,
19) Müşteri tatminin sağlanması,
20) Karlılığın artması,
Her işletmenin kendi talepleri doğrultusunda yukarıda yazılan faydalar daha da genişletilebilir. Bir işletmenin en büyük amacı kar elde etmektir. Karlılığın sürdürülebilir olması için işletmelerin gelişmesi gerekmektedir. Gelişim ve değişimin temeli koçluk süreci ile daha kolay ve hızlı olmaktadır.
Daha Fazla

İŞ YAŞAMINDA KOÇLUK
Teknolojik devrimler ile birlikte, büyük ya da küçük tüm işletmeler gelişim ve değişim süreçlerini yönetebilmek için koçluk desteği almaktadır.
Koçluk, var olan potansiyelin ortaya çıkarılarak, ulaşılabilir hedef ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir.
İş Yaşamında Hangi Konularda Koçluk Alınabilir?
1- Beceri Gelişimine Yönelik Koçluk; İşveren, yönetici ya da çalışanların var olan becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak koçluk yapılmaktadır. Burada amaç, kişinin kendi becerilerini geliştirmek ve yaptığı işe katkısını arttırmaktır. İşin gerektirdiği yeni becerileri kazandırarak geliştirir. Farklı sorumluluklar ile destekleyici olup, işinin lideri olmasını sağlar.
2- Performansa Yönelik Koçluk; Mevcut rolündeki etkinliğini arttırmak esas alınır. Belirli becerileri geliştirmekten çok, mevcut pozisyondaki etkinliği arttırılır. Rolü ne olursa olsun, işini daha verimli ve yaratıcı olarak nasıl yapabilir buna odaklanılır. Vizyon ilerletme ve ekip oluşturma, yetkilendirme gibi birçok konuda yeterliliğin arttırılması esas alınır.
3- Gelişime Yönelik Koçluk; Çalışanların iş ve özel yaşamlarındaki dengeyi oluşturması, işteki rolünü en etkin şekilde üstlenmesini sağlar. Temel konu iş-özel yaşam dengesidir. Bir yönetici, işte emir veren, iş paylaşımı yapan, motivasyonu arttıran rollerinde olabilir. Özel yaşamında ise; baba, anne, evlat, arkadaş gibi birçok rolleri vardır. Rolleri arasındaki dengeyi sağlayan yönetici yüksek performans ile işine bağlı olarak çalışabilir.
İş yaşamında performansı arttırmak, ekip oluşturmak ve sürdürmek için koçluk desteği önemli bir adımdır. Bu sayede çalışanların işe verdikleri anlam üzerinden etkinliği geliştirilir.
Daha Fazla

YAŞAM AMACI VE KOÇLUK
Kelime anlamı olarak koçluk, birini bir yerden bir yere götürmektir. 1960’lı yıllarda spor dünyasında fark edilmiştir. İş dünyası tarafından faydası görülmüş, koçluk teknikleri geliştirilmiş ve arttırılmıştır.
Spor dünyasında kullanılan ‘’Koçluk’’ kavramı devam ettirilmiş, yaşamın her alanında bu teknikler kullanılmaya başlanmıştır.
İnsanı odak alan koçluk, var olan potansiyeli, üst seviyelere çıkarmayı hedeflemektedir. Pozitif psikolojiden destek almaktadır.
Koçluk Yapmak Nedir?
Pozitif bir değişim yaratmak amacıyla iki kişi arasındaki programlanmış bir süreçtir. Koçluk almak isteyen danışanın profesyonel bir destek almak amacıyla koça başvurması ile bu süreç başlar. Koç danışanın destek almak istediği konu ya da konuları aktif olarak dinler, güçlü sorular ve koçluk araçları ile aksiyona çevirir. Geri bildirim ve takdir ederek danışanın bu süreçte yolda kalmasına ve hedefine hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar.
Profesyonel Koç Kimdir?
ICF tarafından kabul edilmiş koçluk okullarından eğitim alarak unvan almış, koçluk becerilerini ICF yetkinliklerine uygun olarak kullanan profesyonel kişilerdir.
Koçluk Becerileri Nelerdir?
Bir koçluk ilişkisinin temelinde temel koçluk becerileri yatar. Etkin dinleme, güçlü sorular sorma, geri bildirim ve takdir etmek temel koçluk becerileridir.
Koçlar, koçluk becerileri kullanarak bu süreci programlar ve yönetirler. Şimdi ile gelecek arasında yapılır. Koçluk becerilerini kullanırken danışanın kendisini fark etmesini ve çözüm yollarını kendisinin bulmasını sağlar. Bu nedenle diğer disiplinler ile ayrılır.
Günümüzde anlamı çok bilinmeyen koçluk, diğer pek çok kavram ile karıştırılmaktadır. Koçların bir uzmanlık alanına sahip olması gerekmez. Koçluk becerilerine sahip olmaları yeterlidir. Profesyonel koçun geçmiş iş deneyimleri ile kendisinde getirdiği uzmanlık alanları olabilir. Bu uzmanlık alanları ile koçluk becerilerini birleştirerek farklı meslekler de yapabilirler.
Koçluk yapmak farklı, koçvari yaklaşım ile başka bir meslek yapmak farklı bir olgudur.
KOÇLUK TERAPİ DEĞİLDİR
Terapi, geçmişe odaklı olarak yapılır, belirli bir uzmanlık alanı ile tedavi amaçlıdır. Bu nedenle bu konuda eğitim almış, uzmanlaşmış, psikolog ve psikiyatrlar tarafından yapılır. Probleme dayalı olarak gelişen bir süreçtir.
Koçluk ise; geleceğe odaklı olarak sağlıklı bireyler ile yapılır. Belirli bir süresi vardır. Başından bir hedefe ya da çözüme odaklanarak programlanmıştır.
KOÇLUK MENTÖRLÜK DEĞİLDİR.
Mentörlük, bilgi ve deneyimin paylaşılmasıdır. Tavsiye ya da akıl verilmesidir. Mentörün yetkinlik alanları ile ilgilidir. Belirli bir alanda yapılır.
Koçluk ise; akıl vermeden, yönlendirmeden yapılandırılmış bir süreçtir.
KOÇLUK EĞİTİM DEĞİLDİR.
Eğitim, eğitmene bağlı, bilgi ve birikimlerin paylaşımına dayanan bir süreçtir. Eğitmen tarafından bilginin kolay anlaşılabilmesi amacıyla kurgulanmış bir süreçtir. Var olan bilgiyi karşı tarafa iletir.
Koçluk ise; danışanın gündemine odaklanır. Bireysel yapılır. Çözümler ve sorumluluk danışana aittir.
Danışmanlık, bir uzmanlık alanı doğrultusunda tavsiye veren, önerilerde bulunulan bir süreçtir. Temelde bilgi ve çözüm amacı vardır.
Koçluk ise; çözüm sunmaz, reçete vermez. Bilgi ve çözüm danışandadır. danışanın bunu fark etmesini ve geliştirmesini destekler.
Tüm bu alanlarda koçluk becerileri ve koçluk araçları kullanılsa da temelde ayrıldığı görülmektedir.
Daha Fazla