BAŞARI VE KOÇLUK İLİŞKİSİ
Başarı, başarmak fiilinden gelir. Bir işte elde edilen sonuçtur. İnsanı motive eden, güçlü bir değerdir. İnsanların değerleri, dünyayı anlama ve anlamlandırma şekilleridir. Alfred Adler’in dediği gibi; insan hayatındaki her şeye ve herkese bir anlam yükler. Yaşam amacını fark etmiş bireyler için başarı, bir sonuçtur. Önemli olan sonuca ulaşmak için harcadığı çabadır. Bu çabanın adımlarını oluşturmak aslında en zor olanıdır.
Başarıyı buz dağı olarak düşündüğümüzde, görünen tarafları ulaşmak istediğimiz çıktılarıdır. Başarının verdiği haz, tamamlanmış olma duygusu, takdir görme, onaylanma, güçlü olma gibi birçok soyut kavramlar ile oluşan bu çıktıların altında neler vardır?
Olumlu sonuca bizi götüren çabalarımız nelerdir?
Başarı; sabır ve odaklanma ile gelir. Risk almak, analitik düşünmek başarıya ulaşmada bize yol gösteren güçlü yanlarımızdır. Çabalama, mücadele, istikrar ve özveri vardır. Bu güçlü yönler bizi tetikler. Aynı zamanda, sabırsızlık, çile, hayal kırıklıkları, fedakarlık gibi zaman zaman bizi aşağı çeken duygu durumlarına da girebiliriz.
Koçluk, kelime anlamı olarak birini bir yerden bir yere götürmek anlamında kullanılır. Koçluk süreci, bireyin ulaşılabilir hedefleri belirlemesi ve bu hedeflere ulaşma sürecindeki yol arkadaşlığıdır. Yöneticinin hedefi iş hayatında başarılı bir yönetici olmak, bir öğrencinin hedefi iyi bir üniversitede iyi bir bölüm kazanmak olabilir. Başarılı olmak, bireyin iş ya da özel hayatında elde etmek istediği olumlu bir sonuçtur. Onu sonuca götürecek tüm adımlarında, engelleyen nedenleri bulmak, bu engelleri aşmak koçluk ile daha kolay olur.
Koçluk sürecinde kendini keşfetmek, hangi güçlü yönlerini alıp hangi adımları atacağını bilmek, gelişme sürecini başlatır. Özgüvenin artması, sürecin ilerlemesinde etken olarak kendini gösterir. Özgüveni yüksek bireyler, buzdağının üstündeki çıktılara ulaştıklarında ne hissedeceklerini net olarak gördükleri için, gelişme süreçleri aynı zamanda motivasyon kaynağıdır. Bu adımları güçlü atan bireyler, başka hedeflerini gerçekleştirirken diğer bireylere göre avantajlı durumda olurlar.
Benzer Yazılar
İŞLETMELER NEDEN KOÇLUĞA İHTİYAÇ DUYAR?
Günümüzde küreselleşme ve teknolojide yaşanan gelişmeler nedeniyle hızlı bir...
Belirsizlik Döneminde Dijital Kurumsal İtibar Yönetimi
Dijital birçok ürün ile yaklaşık 20 yıl önce tanıştık. Özellikle X kuşağının...