HANGİ ALANLARDA KOÇLUK ALINIR?
Koçluk, bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Doğru sorular ile kişilerde farkındalık yaratma sanatıdır.
Tarihinin çok eski olduğu bilinmekle birlikte 1960’lı yıllarda iş dünyası spor koçluğunun etkinliğine ilgi duymaya başladığında, koçluk başka alanlarda da görünür olmuştur. Koçluk sanatı, teknikleri geliştirilerek birçok alanda bireye odaklı olarak gelişim ve değişim stratejileri oluşturmuştur.
Koçluk yaklaşımının özünde insan olmanın dinamiklerine ilişkin felsefi bir varsayım yatmaktadır. Birey ve kurumların, içinde bulundukları durumlar hakkında yeni bakış açıları oluşturarak kendilerini geliştirecek, hedeflerine ulaştıracak stratejiler bulmaya yardımcı olarak değer katmaktadır.
Koçluk Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yaşamın içinde, insanın ihtiyaç duyduğu her alanda koçluk kullanılmaktadır. Bireyler kendilerini gerçekleştirmek için koçluğa ihtiyaç duyarlar. Kişiler kendi yaşadıkları sosyal ortamlara göre koçluk almak istedikleri alanları belirler.
Öğrencilik sürecinde sınav kaygısından uzaklaşarak planlı bir çalışma programı oluşturmayı amaçlar. Kararın devamlılığı ve sonucundaki başarısına odaklanır. Öğrenci koçluğu bu sürecin en etkin şekilde ilerlemesini sağlar. Öğrenci, koçu ile birlikte çalışırken kendi kişisel gelişiminde de yol alır.
Ebeveyn Koçluğu
Ebeveynler, çocuklarını anlayabilmek, kuşaklar arasındaki iletişim sorunlarını gidermek amacıyla koçluk alırlar. Buradaki en temel ihtiyaç, çocuklarının gelişim süreçlerinde onlara doğru destek olabilmektir. Koç ile birlikte kendi gelişim süreçlerini de tamamlar. Daha sağlıklı iletişim kurabilmek için hem kendi değerlerine, hem de çocuklarının değerlerini keşfetme fırsatı yakalarlar.
Eğitim ve Performans Koçluğu
Öğretmenler, mesleki gelişim süreçlerinde birçok eğitim aldıkları için koçluk becerilerinin pek çok yönü kendilerinde mevcuttur. Var olan becerilerinin farkına varmak, yeni bir pencereden bakmak, ebeveynler gibi kendi değerleri ve öğrencilerinin değerlerini yeniden tanımak için koçluk alabilirler. Aynı zamanda koçluk araçları ile kendi eğitim, bilgi ve tecrübelerini birleştirerek yaratıcılıklarını geliştirirler.
Gelişim ve Değişim Koçluğu
İnsanlar, hızlı akan yaşamın içinde kaliteli ve nitelikli olarak kendilerine zaman ayırmak isterler. Yaşamın getirdiği sorumluluklar ile birlikte bakış açılarında değişim arzusu taşırlar. İş-özel yaşam dengesi oluşturmak önemli bir ihtiyaçtır. İş performansını arttırmak, yeni kariyer hedefi belirlemek amacıyla da koçluk alırlar.
Kurumların temel hedefi, vizyonunu gerçekleştirmektir. Her işletme kurulduğu günden itibaren gelişen ve değişen hedefler belirler. İşletmelerin en önemli gelir kaynağı temelde insandır. Bu temel kaynağın motivasyonu dolaylı olarak her zaman kendilerine kar sağlar. Dönem dönem ihtiyaç doğrultusunda koçluk hizmeti alabilirler ve/ veya kurum içi koçluk hizmeti ile karlılığının sürekliliğini de sağlayabilirler.
Girişimcilik ve Gelişim Koçluğu
Girişimci olmak isteyen ve Start-up işletmeler, yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için büyük bir tutku beslerler. Tutku işlerindeki başarıyı da getirmektedir. Nereden başlayacaklarını, hangi değerlerini ve güçlü yönlerini işletmelerine yansıtacaklarını görebilirler. Tüm kuruluş ve iş geliştirme süreçlerinde yaratıcılıklarının, yeni stratejilerin gelişmesi için koçluk hizmeti alırlar.
Koçluk sisteminin özü insan odaklı yaklaşımı ile kişinin kendisini konumlandırmak istediği noktayı belirlemesini sağlar. Aynı amaç işletmeler için de geçerlidir.
İster kişi, ister kurum olsun, ortak amaç başarılı olmak ve başarıyı sürdürmektir.
Benzer Yazılar
KOÇLUK NE İŞE YARAR?
İnsan sonsuz bir potansiyelle doğar. Anlamlı ilişkilerin olduğu bir dünyada...
Öyle bir yazı…
Bazen kelimeler ağır gelir. Öyle bir ağırlıklık ki bu kalbin dayanamaz sanırsın....