KOÇLUK NEDEN ÖNEMLİDİR?
İnsanlar hayatlarında değişiklik yapmak ister. Bu kendiliğinden gelen bir değişim isteği olabileceği gibi, gelişen bir sürecin sonrasında da olabilir. Yeni kararlar alırlar. İlk başta oldukça hevesli olarak başlanan bu süreç, bazen rutine döner ve ilerleme kaydedilemez; kısır bir döngü oluşturur.
Kendilerine eksik olan nedir diye sormaya başlarlar. İstekleri oldukça net olmasına rağmen ulaşamadıklarını gördüklerinde, içlerindeki motivasyon da tıpkı bir mum alevi gibi en küçük bir rüzgarda söner.
Temel ihtiyaç, bu süreçte kendisini destekleyecek, takdir edecek, farklı bakış açıları ile bu değişim yolculuğunda yanında olacak bir yol arkadaşlığıdır. Koçluk bu süreçte, aktif ve etkin dinleme ile kişinin söylemek istediklerinin de arkasındaki değerlere odaklanır. Kişinin güçlü yönlerini tespit ederek kendini tanımasına olanak sağlar. Bireyin bulunduğu mevcut durumundan değişimden sonra olmak istediği kendisine doğru ilerlemesinde motivasyonu sağlayan yapılandırılmış görüşmelerdir.
Görüşmeler belli bir konu çerçevesinde başlar. Kişiye ayna tutarak kendi kendini engelleyen inançlarını, davranışlarını, düşünme kalıplarını gösterir.
Koçluk süreci her zaman değişim getirmez. Bazen var olan yetilerin parlatılmasını amaçlar. Yaratıcılığı arttırmak, performansı ile yeni stratejiler geliştirmek için de başvurulabilir.
Koçluk kişiyi düşündürerek beynin sağ ve sol fonksiyonlarının birlikte kullanılmasını ve geliştirmesini destekler. Koçluk felsefesinin amacı, arkasındaki en önemli bilimlerden biri olan beyni anlamak ve gelecek odak alınarak çalışmak bunun bireyde sağlayacağı sonuçları kavramaktır.
Koçluk aynı zamanda kişinin kendi üzerinde kaliteli zaman ayırarak nitelikli düşünmesini sağlamaktadır. Koçluk araçları, daha önce fark edilmeyen bir pencereden bakılmasına olanak sağlar.
Günümüzde özellikle iş dünyasında oldukça talep edilen koçluk, ölçülebilir sonuçları olması sebebiyle önem kazanmaktadır. Potansiyellerini arttırmak ve kararlılıkla değişim süreçlerini yönetmek isteyen kişi ve kurumlar tarafından son dönemlerde artan oranlarda talep edilmektedir.
Benzer Yazılar
KOÇLUK VE İŞVEREN MARKASI, ÇALIŞAN BAĞLILIĞI
İşletmeler, hedeflerini gerçekleştirmenin başarı ve verimlilik odaklarını...
BAŞARI VE KOÇLUK İLİŞKİSİ
Başarı, başarmak fiilinden gelir. Bir işte elde edilen sonuçtur. İnsanı motive...