KOÇLUĞUN FAYDALARI
Kelime anlamı olarak koçluk, ‘’kişiyi bir yerden bir yere götürme’’ anlamına gelir. Bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkarır. Ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir.
Pozitif psikolojiden faydalanır. Pozitif değişim oluşturmak için takdir eden, güçlü yönlere dayanan bir yaklaşım benimser.
Koçluk şimdi ile gelecek arasında yapılır. Böylece kişi, mevcut olan durumundan ulaşmak istediği duruma koç ile birlikte ilerlerken koçluğun kendisine faydasını ilk görüşmelerde görmeye başlar.
Kendini Keşfetmek
Koçluk süreci kendini keşfetmek ile başlar. Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ile birlikte hızlı bir yaşam sürmekteyiz. Bazen, bir durup kendimizi dinlemeye ihtiyaç duyarız. Koçluk ile bizi biz yapan değerlerimizi görür, güçlü yönlerimize odaklanırız. Bu da bize, mevcut durumumuz hakkında bilgi verir.
Hedeflerini Belirlemek
Kendini keşfeden birey, hedeflerine ulaşmak için önündeki engelleri kaldırır. Mevcut durumunda elde ettiği farkındalık ile birlikte, güçlü yönlerini görmüş olur. Koçluk süreci içerisinde hedeflerini belirler. Bu hedeflere ulaşmak için bir yol haritası oluşturur.
Özgüven ve Özsaygı Artışı Oluşturmak
Kendini keşfetmek ile başlayan bu süreç, oluşturulan yol haritası ile bireyin gelişimini tetikler. Böylece kendi gelişimini gören birey kendine güvenir, yolunda kararlılıkla ilerler, seçimlerine sahip çıkar.
Yolunda kararlılıkla ilerleyen birey, iletişimde güçlenir. Başarı odaklı olarak ilerler. İş – özel yaşam dengesini düzenler. Güçlü yönlerinden destek alarak kendini daha iyi ifade eder. Koçluk süreci bundan sonra yaşamında bir rehber olarak yeni bakış açıları oluşturmaya yardımcı olarak değer katar.
Daha Fazla
HANGİ ALANLARDA KOÇLUK ALINIR?
Koçluk, bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Doğru sorular ile kişilerde farkındalık yaratma sanatıdır.
Tarihinin çok eski olduğu bilinmekle birlikte 1960’lı yıllarda iş dünyası spor koçluğunun etkinliğine ilgi duymaya başladığında, koçluk başka alanlarda da görünür olmuştur. Koçluk sanatı, teknikleri geliştirilerek birçok alanda bireye odaklı olarak gelişim ve değişim stratejileri oluşturmuştur.
Koçluk yaklaşımının özünde insan olmanın dinamiklerine ilişkin felsefi bir varsayım yatmaktadır. Birey ve kurumların, içinde bulundukları durumlar hakkında yeni bakış açıları oluşturarak kendilerini geliştirecek, hedeflerine ulaştıracak stratejiler bulmaya yardımcı olarak değer katmaktadır.
Koçluk Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yaşamın içinde, insanın ihtiyaç duyduğu her alanda koçluk kullanılmaktadır. Bireyler kendilerini gerçekleştirmek için koçluğa ihtiyaç duyarlar. Kişiler kendi yaşadıkları sosyal ortamlara göre koçluk almak istedikleri alanları belirler.
Öğrencilik sürecinde sınav kaygısından uzaklaşarak planlı bir çalışma programı oluşturmayı amaçlar. Kararın devamlılığı ve sonucundaki başarısına odaklanır. Öğrenci koçluğu bu sürecin en etkin şekilde ilerlemesini sağlar. Öğrenci, koçu ile birlikte çalışırken kendi kişisel gelişiminde de yol alır.
Ebeveyn Koçluğu
Ebeveynler, çocuklarını anlayabilmek, kuşaklar arasındaki iletişim sorunlarını gidermek amacıyla koçluk alırlar. Buradaki en temel ihtiyaç, çocuklarının gelişim süreçlerinde onlara doğru destek olabilmektir. Koç ile birlikte kendi gelişim süreçlerini de tamamlar. Daha sağlıklı iletişim kurabilmek için hem kendi değerlerine, hem de çocuklarının değerlerini keşfetme fırsatı yakalarlar.
Eğitim ve Performans Koçluğu
Öğretmenler, mesleki gelişim süreçlerinde birçok eğitim aldıkları için koçluk becerilerinin pek çok yönü kendilerinde mevcuttur. Var olan becerilerinin farkına varmak, yeni bir pencereden bakmak, ebeveynler gibi kendi değerleri ve öğrencilerinin değerlerini yeniden tanımak için koçluk alabilirler. Aynı zamanda koçluk araçları ile kendi eğitim, bilgi ve tecrübelerini birleştirerek yaratıcılıklarını geliştirirler.
Gelişim ve Değişim Koçluğu
İnsanlar, hızlı akan yaşamın içinde kaliteli ve nitelikli olarak kendilerine zaman ayırmak isterler. Yaşamın getirdiği sorumluluklar ile birlikte bakış açılarında değişim arzusu taşırlar. İş-özel yaşam dengesi oluşturmak önemli bir ihtiyaçtır. İş performansını arttırmak, yeni kariyer hedefi belirlemek amacıyla da koçluk alırlar.
Kurumların temel hedefi, vizyonunu gerçekleştirmektir. Her işletme kurulduğu günden itibaren gelişen ve değişen hedefler belirler. İşletmelerin en önemli gelir kaynağı temelde insandır. Bu temel kaynağın motivasyonu dolaylı olarak her zaman kendilerine kar sağlar. Dönem dönem ihtiyaç doğrultusunda koçluk hizmeti alabilirler ve/ veya kurum içi koçluk hizmeti ile karlılığının sürekliliğini de sağlayabilirler.
Girişimcilik ve Gelişim Koçluğu
Girişimci olmak isteyen ve Start-up işletmeler, yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için büyük bir tutku beslerler. Tutku işlerindeki başarıyı da getirmektedir. Nereden başlayacaklarını, hangi değerlerini ve güçlü yönlerini işletmelerine yansıtacaklarını görebilirler. Tüm kuruluş ve iş geliştirme süreçlerinde yaratıcılıklarının, yeni stratejilerin gelişmesi için koçluk hizmeti alırlar.
Koçluk sisteminin özü insan odaklı yaklaşımı ile kişinin kendisini konumlandırmak istediği noktayı belirlemesini sağlar. Aynı amaç işletmeler için de geçerlidir.
İster kişi, ister kurum olsun, ortak amaç başarılı olmak ve başarıyı sürdürmektir.
Daha Fazla
KOÇLUK NEDEN ÖNEMLİDİR?
İnsanlar hayatlarında değişiklik yapmak ister. Bu kendiliğinden gelen bir değişim isteği olabileceği gibi, gelişen bir sürecin sonrasında da olabilir. Yeni kararlar alırlar. İlk başta oldukça hevesli olarak başlanan bu süreç, bazen rutine döner ve ilerleme kaydedilemez; kısır bir döngü oluşturur.
Kendilerine eksik olan nedir diye sormaya başlarlar. İstekleri oldukça net olmasına rağmen ulaşamadıklarını gördüklerinde, içlerindeki motivasyon da tıpkı bir mum alevi gibi en küçük bir rüzgarda söner.
Temel ihtiyaç, bu süreçte kendisini destekleyecek, takdir edecek, farklı bakış açıları ile bu değişim yolculuğunda yanında olacak bir yol arkadaşlığıdır. Koçluk bu süreçte, aktif ve etkin dinleme ile kişinin söylemek istediklerinin de arkasındaki değerlere odaklanır. Kişinin güçlü yönlerini tespit ederek kendini tanımasına olanak sağlar. Bireyin bulunduğu mevcut durumundan değişimden sonra olmak istediği kendisine doğru ilerlemesinde motivasyonu sağlayan yapılandırılmış görüşmelerdir.
Görüşmeler belli bir konu çerçevesinde başlar. Kişiye ayna tutarak kendi kendini engelleyen inançlarını, davranışlarını, düşünme kalıplarını gösterir.
Koçluk süreci her zaman değişim getirmez. Bazen var olan yetilerin parlatılmasını amaçlar. Yaratıcılığı arttırmak, performansı ile yeni stratejiler geliştirmek için de başvurulabilir.
Koçluk kişiyi düşündürerek beynin sağ ve sol fonksiyonlarının birlikte kullanılmasını ve geliştirmesini destekler. Koçluk felsefesinin amacı, arkasındaki en önemli bilimlerden biri olan beyni anlamak ve gelecek odak alınarak çalışmak bunun bireyde sağlayacağı sonuçları kavramaktır.
Koçluk aynı zamanda kişinin kendi üzerinde kaliteli zaman ayırarak nitelikli düşünmesini sağlamaktadır. Koçluk araçları, daha önce fark edilmeyen bir pencereden bakılmasına olanak sağlar.
Günümüzde özellikle iş dünyasında oldukça talep edilen koçluk, ölçülebilir sonuçları olması sebebiyle önem kazanmaktadır. Potansiyellerini arttırmak ve kararlılıkla değişim süreçlerini yönetmek isteyen kişi ve kurumlar tarafından son dönemlerde artan oranlarda talep edilmektedir.
Daha FazlaNEDEN KOÇLUK
İnsan doğası gereği bulunduğu konumdan daha iyi bir konumda olmayı arzular. Heraklitos; ‘’değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’’ demiştir. Her şey sonsuz bir değişim döngüsündedir.
Koçluk ile neyi sağlamak istiyoruz?
İnsan yaşamında değişim isteği uyandıran nedenler çok farklıdır;
- Yaşam değerlerini belirlemek,
- Davranış değişiklikleri oluşturmak, süreci yapılandırmak,
- Gelecek kaygısından uzaklaşmak,
- Tutkularına ulaşmak için gerçekçi gelecek planı yapmak,
- İş ve özel yaşamda bir denge oluşturmak,
- Hayır diyebilmek, ilişkilerini yönetebilmek,
- Kariyer planlaması yapmak, kariyer oluşturmak,
- Kararsızlık yaşanan konuları netleştirmek,
- Duygularını yönetebilmek,
- Özgüvenini arttırmak,
- Yaşam amacını bulmak,
- İş performansını arttırmak,
- Liderlik becerilerini geliştirmek,
- Zaman yönetimi yapabilmek,
- Güçlü kararlar verebilmek,
Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde etmek mümkün değildir.
Günümüz dünyasında, hedeflerine ulaşmış, başarılı olmuş insanlara baktığımızda, tarafsız bir uzman ile çalıştıklarını görürüz. Koçluk, bireylerin gelişimini hızlandırmak amacıyla yapılandırılmış bir süreçtir. Var olan potansiyelin, anlamlı ve önemli amaçlara ulaşmak için ortaya çıkarılmasını kolaylaştırır.
Bu süreçte bir program oluşturulur. Kişi koçluk almak istediği konu ya da konuları netleştirdiğinde koçluk görüşmesi başlar. Bu görüşmede koç kişiye odaklanır. Güçlü soruları, koçluk araçları ve geri bildirimi ile kişinin hedefinin netleşmesinde ve bu hedefe ulaşmasında yol arkadaşlığı yapar.
Koçluk sürecinde, farklı bakış açılarına sahip olarak iletişim içerisinde olduğunuz insanlar ile sınırlarını kendinizin belirlediğiniz mükemmel köprüler kurabilirsiniz.
Daha Fazla