Değişime Hazır Mıyız?
Bir çocuk, bir öğretmen, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir.” – Malala Yousafzai
Ne kadar doğru bir söz değil mi? Çocukluğunuzu düşünün hepimiz hayatımızın o döneminde bir süper kahraman olmak istemedik mi? Kötüleri yenen ve iyilere adaleti, özgürlüğü getiren, herkesin çok sevdiği bir süper kahraman! Peki şimdi ne değişti de biz bir süper kahraman olamadık? Bir çocuk; en saf haliyle düzeni değiştirmeye cesaret edebiliyor ve bunun hayalini kurabiliyorsa biz neden daha büyük ve güçlü olduğumuz halde buna cesaret edemiyoruz ve edemedik bunca zaman?
Bana sorarsanız; ben geçirdiğimiz eğitim sistemi derim buna. Sorgulatmayan, basma kalıp fikirlerle kopyala yapıştır bir sistem ile yıllar geçse de aynı şekilde eğitim veren sistemimiz bizim cesaretimizi kırmıştır. Eğitim parasız bir hak olmalı iken, parasız verilen eğitimin içi boş olmuştur. Bir şeyler öğrenmek için para ödemeniz gerekmektedir. Eğitim bir haktır, bu hak para ile alınmamalıdır. Devletler bu hakkı vatandaşlarına ücretsiz olarak sunmalı, kendilerini geliştirmesi ve üretimi arttırması için sermayesi olmalıdır. Peki bunu yapan ne kazanır? Öncelikle kendi vatandaşlarını kazanır, sosyal adalet kazanır, teknolojik gelişmeleri kazanır. Üretimi ve sosyal refahı kazanır.
Evet; bir kalem ve bir kitap ile dünya değişebilir, önce insan kendi dünyasını geliştirir, sonra başka insanların dünyasını. Sonrası ise bir domino etkisi. Gelişen zamana ayak uydurmak demek, değişimin ayak seslerini duymak demektir. İnsan gözlerini ve kulaklarını kapatır ise yaptığı iş bile elinden gider sesini çıkaramaz. Şimdi bu yazımı okuyorsanız siz de değişimin ayak seslerini duymaya başlamışsınız demek ki. O zaman ne yapmalıyız dediğinizi duyar gibiyim, sakin olun ben küçük bir liste hazırladım. Değişim rüzgarına kapılmadan, kendi hayatımıza yön vermesini nasıl sağlayabiliriz hep birlikte bakalım.
Kendimi Tanıyor Muyum?
İnsan önce kendini bilmeli değil mi? Ben kimim? Neyi isterim, neyi istemem, nerede iyiyim, nerede gelişmeliyim? Bu soruları sormak ve kendimizi geliştirmek için yapılacak en doğru adım SWOT analizi yapmaktır. Hiçbir şey için geç değildir, önemli olan kendi içinizdeki potansiyeli keşfetmenizdir. Kendinizi keşfedin. “Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor fakat kimse kendini değiştirmeyi düşünmüyor.” –Leo Tolstoy
Karar Verin
Evet Swot Analizini yaptık. Sonra ne olacak? Biz kendimizi farkettikten sonra soralım kendimize,
§ Mevcut işimizde mutlu muyuz?
§ Nasıl bir iş istiyorum?
Buna karar verdikten sonra aslında yolumuzu yarılamış olacağız. Aslında en önemli adımları tamamladık değil mi? Karar vermek kolay gibi görünse de bir insan için en önemli aşamadır. Neyzen Tevfik’in çok sevdiğim bir sözü vardır; ‘Hayat üç buçukla dört arasındadır; ya üç buçuk atarsın ya da dört dörtlük yaşarsın.’
Biz karar aşamasından önce Swot Analizi yaparken neler yaptık. İyi yönlerimize baktık, bir de zayıf yönlerimize. Ne için çalıştıklarımızı düşündük. Ne için çalışıyoruz?
§ Evimiz olsun
§ Arabamız olsun
§ İyi bir maaşımız olsun (Bizi geçindirecek, tatile gidecek, çocuklarımızın okuluna yetecek kadar)
Peki bunlar için çalışırken mutlu muyuz? Ya da bunlara sahip miyiz? Sahip isek dört dörtlük bir hayatımız var mı? Biz kendi kendimizin esiri olarak maddi kaygılarla hayatımızı geçirirken, anı neden yaşayamıyoruz. Çalıştığımız iş ne kadar ağır olursa olsun, söylene söylene çalışmaya devam ediyoruz. Emekli olduğumuzda hangimiz alıp başını dünya turuna çıkabilecek? Ya da hangimiz yılda bir defa şöyle tam anlamıyla dinleneceğimiz tatil yapıyoruz? Evet karar verelim, anı yaşayabileceğimiz, dört dörtlük yaşayabileceğimiz anın ve geleceğin kararını verelim. “Değişim hayatın bir kanunudur ve sadece geçmiş ile günümüze odaklanan kişilerin geleceği kaçırması kesindir.” – John F. Kennedy
Harekete Geçin
Kendimizi tanıdık, kararımızı verdik. Şimdi ne yapacağız? Aslında bu süreçlerde ne yapacağımızı bize bu kararları verirken izleyeceğimiz yollar gösterecek. Şu an bu yazımı okuyorsanız siz de doğru adımları takip etmiş ve değişimin en önemli yapı taşı olan bu yere gelmişsiniz demektir. Harekete geçmek demek, değişim rüzgarında kendine rota belirlemek demektir. Bu rotayı doğru bir adreste belirlemeniz size katma değer kazandıracaktır. Öncelikle teknoloji alanındaki gelişmeleri takip ediyorsanız, muazzam bir değişim rüzgarının dünyayı sardığını görmüşsünüzdür.
§ Belki siz yeni mezunsunuz? O zaman daha kolay bu rüzgar sizi çok çabuk kucaklar ve pusula olur. Bu adreste kendinizi geliştirmek için bir çok eğitim bulur bunları ücretsiz alır ve iş bulma sürecinizde size yeni kapıların açılmasını sağlamış olursunuz.
§ Belki siz işinden memnun olmamış, bunu fark etmiş ve ilk adımı bu düzenden çıkarak yaptınız. O zaman kendi mesleğinizin belki de geçerliliği olmadığını ya da başka bir alanda çalışmak istediğinize karar verdiniz. Yine değişim rüzgarı size bu adresi gösterdi ise; burada size destek olacak bir çok fikirler bulacaksınız. Özellikle sosyal medya uzmanlığı ve dijital pazarlamayı tavsiye ederim. Bambaşka bir bakış açısı edinmeniz mümkündür.
§ Ya da siz bir işte çalışıyorsunuz ama kendini geliştirmek isteyen birisiniz, yine doğru adrestesiniz ki daha şanslı olduğunuzu söylemek isterim.
Sonuç olarak; “Eğer uçamıyorsanız, koşun. Eğer koşamıyorsanız, yürüyün. Eğer yürüyemiyorsanız, emekleyin. Yani ne yaparsanız yapın, hep ileriye doğru gitmek zorundasınız.” – Martin Luther King Jr.
Yazının Orjinal Sayfası : İstanbul İşletme Enstitü
Benzer Yazılar
HANGİ ALANLARDA KOÇLUK ALINIR?
Koçluk, bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkararak, ulaşılabilir...
KOÇLUK GÖRÜŞMESİ NASIL YAPILIR?
Koçluk, kendine özgü etik kuralları ve standartları olan ayrı bir meslek olarak...