Mobbingi Eğitim İle Yenin
Mobbing kavramı, İngilizce ‘mob’ kökünden gelmekte olup aşırı şiddetle ilintili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamındadır. Böyle düşündüğümüzde mobbingin aslında sadece iş yaşamında olmadığını yaşamımızın her alanında her gün mobbinge maruz kaldığımızı anlıyoruz. Peki neden? Aslında cevabı çok basit, kabalık. Çocukken, daha okul öncesinde çocuklara değerler eğitimi verilmesinin önemini buradan anlamış bulunmaktayız. Bir insan en temel olan değerler eğitimini tam almadığında büyüyüp yetişkin bir birey olduğunda toplumdaki rolünü de kavramamıştır. Her birimiz kendi düşüncelerimizde önemli ve özeliz. Ancak toplum içinde bizim gibi bireyleri de aynı kendimiz gibi görmeli ve aynı değeri göstermeliyiz. Bu değer toplu taşıma araçlarında, herhangi bir çalışma alanında ya da günümüzün neredeyse 3/4’lük kısmını geçirdiğimiz kendi iş yerimizde, nerede olduğu fark etmemektedir.
Genel olarak çevremde mobbing hakkında konuştuğumda fark ettim ki, insanlar mobbinge uğradıklarında bunu anlamaları uzun zaman alıyor. Peki bunun sebebi ne olabilir? Neden insanlar kendilerine karşı yapılan bu kabalıkları geç fark ediyorlar? Buradaki temel neden; insanların düşünce yapılarından kaynaklanmaktadır. Mükemmeliyetçi özellikteki insanlar özellikle bunu fark etmediklerini bile söyleyebilirim. Bunun temel nedeni maruz oldukları baskının kendi işlerinin yeterince iyi yapılmadığını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Hata ya da eksikliği önce kendilerinde ararlar.
Peki ne yapacağız?
Mobbingi Fark etmek
İlk aşama, bize yapılan baskıyı fark etmemiz gerekmektedir. Bu da insanın kendini tanımasından geçmektedir. İnsan kendisini tanımaz ise, kendisine söylenen her şeyi kabullenir. İkinci bir özellik de bireylerin ait oldukları toplum içinde kabul görme duygularından kaynaklanmaktadır. Takdir edilmek, kabul görmek için sabretmeleri gerektiğini düşünürler.
Kendini Tanıma
Birey kendini tanıdıkça, kendi sınırlarını fark eder. Bu da özellikle iş hayatında gerçekleştirilmesi olanaksız verilen hedeflerin altında kalmasını aslında çok güzel açıklamaktadır. Hedef koymak ve adım adım bu hedefleri gerçekleştirmek elbette kişisel gelişim için önemlidir. Buradaki amaç hedeflerin gerçekçi olmasıdır. Dolayısıyla buradan kişinin kendi kendine mobbing yaptığı düşüncesini de oluşturabiliriz. Bu noktada en büyük mobbingi kendimiz kendimize yapıyorsak, bu kendimizi tanımanın önemini daha da arttırmaktadır. Kendimizi nasıl tanıyacağız? Buna yazının devamında değineceğim.
Karar Vermek
Üzerimizde hissetiğimiz mobbingi fark etmiş isek karar alma adımına gelmişiz demektir. Burada kendimizi tanımamızın önemi ortaya çıkmaktadır. Kendimize doğru sorular sorarak objektif bir bakış açısı ile içinde bulunduğumuz durumu değerlendirmeli ve adım adım bu durumları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izleyeceğimizin haritasını çıkarmalıyız.
Yol Haritası Çıkarmak
Mobbinge uğradığımız konu hangi alanda ise o alana uygun eğitimler almak bize yol haritası çıkarmakta destek olacaktır. Örneğin siz kurumsal bir firmada çalışıyorsunuz, işiniz çok yoğun, neredeyse mola almadan uzun saatler çalışıyor belki öğle yemeğinizi bile ekran karşısında iş yaparken yiyorsunuz. Bu bile ne kadar ağır bir mobbing altında olduğunuzun göstergesidir. Kendinize zaman yaratıp rahatlamanız için alternatif eğitimlere yönelmeniz hem daha verimli çalışmanızı sağlayacak hem de işin sizde yarattığı baskıyı azaltacaktır. Bu yoğunluk içerisinde online eğitimlere katılarak kendinize ayrı bir zaman sıkıştırması yapmadan istediğiniz eğitimlere katılım sağlayabilirsiniz.
Ya da işinizden memnun değilsiniz, mesleğinizi değiştirmek istiyorsunuz ancak işinizi bırakmadan yeni bir meslek edinmek istiyorsunuz bu durumda yine eğitimler alarak yeni meslek alanlarını öğrenebilirsiniz. Belki de aldığınız eğitimlerde bunu fark edebilirsiniz.
Stres insanın kimyasını bozan, uzun dönemde geri dönülemez hastalıklar oluşturan çağımızın vebasıdır. Öyle ki, bir kara delik gibi çeker içine. Günümüz teknolojisi maalesef bunu daha da tetiklemektedir. O halde stresi azaltmak için yine teknolojiden yararlanıp eğitimler alarak başa çıkmamız gerekmez mi? Evet, mobbingi yenmek ancak ve ancak eğitimler ile mümkün olacaktır. Yaşadığımızın mobbing olduğunu görecek, kendimizi tanıyacak ve yol haritası çıkarmamızda bize destek olacak eğitimler.
Eğer yönetici olarak çalışıyorsak hem üst yönetimden ağır bir mobbinge maruz kalıyoruz, hem de çok daha acısı kendimiz de çalışanlarımıza mobbing uyguluyoruz. Bunun farkına varmamız bile eğitimler ile olmaktadır.
Şimdi size öncelikle kendinizi tanımanız ve olaylar karşısında farklı bir bakış açısı edinmeniz ve alternatif çözümler üretmeniz için bir kaç alternatif eğitim önerileri vermek istiyorum.
§ İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları: Bu eğitim ile birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınız ile daha iyi bir iletişim kuracak ve iletişimde uyulması gereken kuralları öğrenmiş olacaksınız. Bu eğitimin özellikle yönetim kadrosunda çalışanların alması, değişimin daha etkili olması yönünde önemlidir.
§ Mobbing Eğitimi: Bu eğitim bize yaşadığımız baskının tanımlanmasını ve mücadele edilmesinde hangi yolları takip edeceğimizi en güzel anlatan eğitimdir.
§ Altı Şapkalı Düşünme Tekniği: Bu eğitimi bu hafta almaya başladım ve ne kadar geç kaldığımı anladım. Her bireyin kendini gerek iş hayatı gerekse özel hayatında karşılaştığı problemlerin çözümünde farklı bakış açılarını geliştirmesi ve sağlıklı bir SWOT Analizini çıkarması için alınması gereken en temel eğitim.
§ Stres ve Stres ile Başa Çıkma Yöntemi – Stres Yönetimi Eğitimi: Farklı kişilik tarzlarını ayırt edip, ‘Zor İnsanlar’ karşısında uygulayabilecekleri teknikleri öğrenecek, çalışma hayatında karşılaşılabilecek olumsuzluk kaynaklarını fark edip, farklı durumlara karşı hazırlıklı olma anlayışını benimseyecek ve olumsuz durumlar sonucunda yaşanan yıkıcı duyguların etkilerini en aza nasıl indirilebileceği konularında farkındalık kazanacaksınız.
§ Zaman Yönetimi Eğitimi: Yoğun iş temposunda zamanınızı doğru ve etkin yönetmeyi öğrenecek bu sayede iş hayatınızla ilgili neleri doğru, başarılı ve etkin yönetmeniz gerektiğine karar vereceksiniz. Zaman kavramını doğru kullanarak kariyerinize katkıda bulunacak ve daha hızlı kariyer yolunu tercih etmiş olacaksınız.
§ Diksiyon Eğitimi: Bu eğitim alakalı mıdır diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ancak bu eğitim ile sesimizi doğru kullanıp vurgulamaları, yanlış kullandığımız kelimeleri öğrenerek, doğru bir iletişim becerisi geliştirecek ve karşımızdaki kişilerin bizi daha iyi anlamasını sağlamış olacağız.
§ Doğru ve Etkili Konuşma Eğitimi: Doğru ve etkili konuşan insanlar iş ve sosyal hayatlarında istedikleri yerlere daha hızlı ve kolay gelebilmektedir. Doğru nefes almayı, zihin dilini, beden dilini keşfedecek ve doğru kullanımını öğreneceksiniz.
§ Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimi: Vücut dilini anlamak kolay değildir. Etkili iletişim için bizi bir adım öne çıkaracak, mobbing yaratan kişilerin bize bunu yapmalarının alt nedenlerini çözmüş olacağız.
Evet gördüğünüz gibi, bir sorun ile karşılaştığımızda yapacağımız en temel adımlar;
§ Tanımla
§ Yüzleş
§ Karar Ver
§ Harekete Geç
Yazımın başında da belirttiğim gibi, maruz kaldığımız her türlü kabalıklara karşı en büyük silahımız eğitimdir. Çalışansanız eğitim alın, yönetici iseniz eğitim alın ve aldırın. Eğitimli insan farkında olan insandır. Farkında olan insan saygılı olan insandır. Saygılı olan insan ise içinde sevgi olan insandır. İletişimin temeli sevgi ve saygıdır.
Karar vermek başlamanın yarısı, başlamak bitirmenin yarısıdır.
Yazının Orjinali : İstanbul İşletme Enstitüsü
Benzer Yazılar
KOÇLUK NEDEN ÖNEMLİDİR?
İnsanlar hayatlarında değişiklik yapmak ister. Bu kendiliğinden gelen bir...
KOÇLUK VE KURUMSAL FAYDA
Koçluk, istenen performansa ulaşmak için, karşılıklı kurulan planlı bir...