İŞLETMELER NEDEN KOÇLUĞA İHTİYAÇ DUYAR?
Günümüzde küreselleşme ve teknolojide yaşanan gelişmeler nedeniyle hızlı bir yaşam sürmekteyiz. Kurumların artan rekabet ve tüketicilerini anlayabilmesi için gelişmelerini zorunlu kılmaktadır.
Bir işletmenin temel amacı kar elde etmektir. Kar elde edebilmesi için sürekli piyasa şartlarını ve tüketici davranışlarını gözlemlemesi gerekmektedir. İşverenlerin aranan firma olmak ve marka yaratmak istemeleri nedeniyle uzman kişilerden danışmanlık ve koçluk aldıklarını görülmektedir.
Bir işletme Ne ister?
- Performansını daha ileriye taşımak,
- Değişim ve Gelişim sürecinde sağlıklı bir örgütlenme yapısı oluşturmak,
- Artan rekabete karşı kendini pazarda doğru konumlandırmak,
- Başarılarını sürdürmek, verimliliklerini artırmak,
- En büyük destekçisi olan insan gücünü geliştirmek,
Koçluk, öğrenme süreçlerini etkinleştirir. Çeşitli becerileri kazandırarak, mevcut performansların daha da iyileşmesini sağlar.
Çeşitli araştırmalarda görülmüştür ki, koçluk yaklaşımı; yöneticilerin ve çalışanların, performansını, iletişim etkinliğini, sorun çözme becerisi gibi pek çok alanda başarısını arttırmaktadır. Bunun yanında, firmaların iç iletişim sorunları azalmış, birlikte ortak amaç doğrultusunda hareket eden bir yapı oluşmasına katkı sağlamıştır.
Bir İşletme Neden Bir Koç ile Çalışır?
1 – Daha verimli çalışarak daha çok kar sağlamak;
İşletmelerde, işveren ve çalışan aynı amaçla hareket eder. Bu amaç kazanmaktır. Karşılıklı Kazan/Kazan anlaşması vardır. Çalışanlar emeklerinin karşılığı olan ücreti almak ister. İşveren bu emeklerin karşılığı olarak karlılığın artmasını bekler. Bu bakımdan bir ortaklık vardır. Bu ortaklığın en verimli şekilde yürütülmesi için karşılıklı iletişimin her zaman güçlü olması gerekmektedir. İş yaşamında artan çalışma saatleri, ekonomik yapı, rekabet gibi daha birçok nedenle çalışan ve işverenler arasındaki ortaklık bozulabilir. Koç; bu amacın tekrar hatırlanması konusunda destek sağlar. Bir matematik düzleminden baktığımızda her zaman 1+1=2 eşitliği doğru olmayabilir. Ortak bir bilinç yaratmak için 3. bir varlığa ihtiyaç duyulabilir. Her iki tarafın da birbirini anlaması ve ortak amaçta birleşmesi için koçluk hizmeti alınır.
2 – Yüksek Performanslı bir Ekip Kurmak;
Temel amaçları hatırlayan bir işletmede çalışanlar, birlikte hareket ederek, daha fazla verim sağlamak ister. Sağlıklı bir ekip kurmak, sürdürülebilir bir şekilde çalıştırmak koçluk araçları ile daha kolaydır. Ekibin ortak hareket etmesi, işverenin amaçlarını bilmesi konusunda koçluk süreci etkendir.
3 – İşletmenin Vizyon ve Misyonuna Sahip Çıkmak;
İşletme sahipleri, büyük bir tutku ile işletmelerini kurduklarında, hedeflerini gerçekleştirmek için uzun süre aynı tutku ile çalışır. Çalışanların da aynı tutkuları hissetmesi, işletmenin vizyon ve misyonun benimsemesi, sürdürülebilir bir başarının anahtarıdır. Günümüzde çalışanların bu tutkuya ulaşması için işletmelerin birçok reklam yaptıkları görülür. Mutlu bir çalışma ortamı her zaman başarıyı getirir.
4 – Kendi kendine İşleyen Bir Sistem Kurmak;
Her işletmede bir organizasyon yapısı kurulur. İşverenin her sistemi tek tek takip ettiği bu organizasyon yapısında amaç, her birimin işleyişine bir düzenleme getirmektir. Bir saatin çarkları gibi birbirine bağlı organizasyonların ortak hareketi ile doğru işin yapılması sağlanır. Bu sistemi kurmak kadar işleyişini geliştirmek de önemlidir. Süreçte performansın artması koçluk ile daha kolaydır.
İşletmeler Ne Zaman Bir Koçluk Yapısına İhtiyaç Duyar?
- Büyük resmi görmek istiyorlar ise,
- 24 Saat yetmiyor diyorlar ise,
- İşletmede olmadıklarında işler yürümüyor ise,
- Çalışanlarını geliştirmek istiyor ise,
- İşleyen bir sistem geliştirmek istiyorlar ise,
- Daha çok kazanmak istiyorlar ise,
- Daha verimli ve istikrarlı bir büyüme sağlamak istiyorlar ise,
- İşletmesine değer katmak istiyorlar ise,
Koç; işvereni ve yöneticileri dinler, ihtiyaçlarını duyar. Çalışanlar ile tek tek görüşür. İşverenlerin ve çalışanların talepleri doğrultusunda koçluk süreci tasarlar. Bu süreç, kısa ya da uzun olabilir. Sürecin her aşamasında ve sonunda mutlaka bir başarı gelir.
Benzer Yazılar
KOÇLUK VE KURUMSAL FAYDA
Koçluk, istenen performansa ulaşmak için, karşılıklı kurulan planlı bir...
KOÇLUĞUN FAYDALARI
Kelime anlamı olarak koçluk, ‘’kişiyi bir yerden bir yere götürme’’ anlamına...