KOÇLUK NE İŞE YARAR?
İnsan sonsuz bir potansiyelle doğar. Anlamlı ilişkilerin olduğu bir dünyada yaşar, sahip olduğu ya da ulaşmak istediği her şeye bir anlam yükleme ihtiyacı duyar. Doğduğu andan itibaren anıları ve deneyimleri ile birlikte yorumlama yeteneği geliştirir. Buna zihniyet diyoruz. Zihniyetimiz dış kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ve iç dünyamızda bizimle birlikte var olan değerlerimiz ile düşünme yapımızı geliştirmektedir. Tüm bunlar birleştiğinde bizi biz yapan karakterimiz ortaya çıkar ve bu da davranışlarımız ile kendini gösterir.
Her eylem ve davranışın bir sonucu ve bireye ya da iletişimde olduğu kişiye bir etkisi vardır. Koçluk, bu eylem ve davranışların sonucunda oluşan durumların incelendiği, yeni bakış açılarının oluştuğu güvene dayalı bir süreçtir.
Bireyler ve kurumlar farklı konularda pozitif etki yaratmak amacıyla koçluk hizmeti alır. Koç, aktif dinleyerek, doğru zamanlarda doğru soruları sorarak, geri bildirim vererek ve takdir ederek bu sürece hizmet eder.
Bugünden ulaşılmak istenen hedeflere yönelik programlanmış, yapılandırılmış görüşmeler ile bu hedeflere daha hızlı ulaşılmasını sağlar.
Hedefleri Netleştirmek
Koçluğun ilk adımı, bireylerin ya da kurumların mevcut durumlarını fark etmelerini, kendilerini keşfetmelerini sağlar. Kendinin farkına varan birey ulaşmak istediği noktayı daha kolay belirleyebilir.
Harekete Geçirir
Koçluk almak fikri ile gelmiş bir danışan için ilk ve en önemli adım atılmıştır. Yapılandırılmış her görüşmenin başında ulaşmak istediği hedefi danışan kendisi belirler. Görüşme sonunda o hedefi için hareket adımı tasarlar, karar alır, uygulama planı yapar.
Kişinin koçluk seansları sürecinde birçok konuda kendisi ve çevresi ile ilgili keşifleri olur. Bu keşifler oluşabilecek durumlar karşısında nasıl hareket etmesi gerektiği, nasıl düşünmesi gerektiği konusunda yol gösterir. Doğru kararlar alabilmesinde etkili olur. Büyük resmi hızlı bir şekilde görünür hale gelir.
Sürekli Bir Özgürlük Sağlar
Koçluk, en geniş anlamı ile bir öğrenme ve özgürleşme sürecidir. Her koçluk görüşmesinde kendinde keşfettiği güçlü yönleri ile düşünme yapısı gelişir ve değişir. Bu sürecin sonunda karşısına çıkan her durumda kendi kendine çözüm üretme ve karar verme yeteneği kazanmış olur.
Benzer Yazılar
KONFOR ALANINDAN ÇIKMAK
Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar almak mümkün değildir. Dönem dönem kısır bir...
Öyle bir yazı…
Bazen kelimeler ağır gelir. Öyle bir ağırlıklık ki bu kalbin dayanamaz sanırsın....