İnsan doğası gereği bulunduğu konumdan daha iyi bir konumda olmayı arzular. Herakleitos; ‘’değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’’ demiştir. Her şey sonsuz bir değişim döngüsündedir.
Günümüz dünyasında, hedeflerine ulaşmış, başarılı olmuş insanlara baktığımızda, tarafsız bir uzman ile çalıştıklarını görürüz. Koçluk, bireylerin ve kurumların gelişimini hızlandırmak amacıyla yapılandırılmış bir süreçtir. Var olan potansiyelin, anlamlı ve önemli amaçlara ulaşmak için ortaya çıkarılmasını kolaylaştırır. Pozitif psikolojiden faydalanır. Pozitif değişim oluşturmak için takdir eden, güçlü yönlere dayanan bir yaklaşım benimser.
Kelime anlamı olarak koçluk, ‘’kişiyi bir yerden bir yere götürme’’ anlamına gelir. Bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkarır. Ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir.
Bu süreçte bir program oluşturulur. Kişi koçluk almak istediği konu ya da konuları netleştirdiğinde koçluk görüşmesi başlar. Bu görüşmede koç kişiye odaklanır. Güçlü soruları, koçluk araçları ve geri bildirimi ile kişinin hedefinin netleşmesinde ve bu hedefe ulaşmasında yol arkadaşlığı yapar.
Koçluk sürecinde, farklı bakış açılarına sahip olarak iletişim içerisinde olduğunuz insanlar ile sınırlarını kendinizin belirlediğiniz mükemmel köprüler kurabilirsiniz.
Koçluk Süreci Nasıl Olur?
İlk seans koç ile danışanın 30 dakika görüştüğü, birbirini tanıdığı ve danışanın gelişmek istediği konuların konuşulduğu, programın yapıldığı ücretsiz seanstır. Bu görüşmede koçluk sistemi tanıtılır, seanslar arasındaki süreler, genel koçluk programı planlanır. Program sürecinde danışanın geliştirmek istediği konular tek tek ele alınarak hedeflerine ulaşması için stratejiler ve eylem adımları geliştirilerek takibi yapılır.
Koçluk hayat kalitenizi arttırmanıza, kendinizi keşfederek hayatınızda fark yaratmanıza yardımcı olur. Bugünden başlayarak gelecekte ulaşmak istediğiniz noktaya varmanızda yol arkadaşlığı yapar. Gözlemleri ve geri bildirimleri ile yolunuza eşlik eder. Yargılamadan, yapıcı bir şekilde, takdir ederek başarılarınızı kutlar.
Koçluk Sürecinden Sonra Ne Olur?
Koçluk; kişilerin gerçeği görmelerini ve sonrasında hangi şekilde bakmaları halinde daha mutlu ve üretken bir yaşam süreceklerini keşfetmelerini teşvik eden süreçler bütünüdür.
Koçluk; bir özgürleşme sürecidir.
İçinde bulundukları durumlar hakkında yeni bakış açıları oluşturmaya ve kendilerini ilerletecek etkili eylemler için yeni seçenekler bulmaya yardımcı olarak danışanlarına değer katar.
Koçluk Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yaşamın içinde, insanın ihtiyaç duyduğu her alanda koçluk kullanılmaktadır. Bireyler kendilerini gerçekleştirmek için koçluğa ihtiyaç duyarlar. Kişiler kendi yaşadıkları sosyal ortamlara göre koçluk almak istedikleri alanları belirler.
İnsan yaşamında değişim isteği uyandıran nedenler çok farklıdır;
- Yaşam değerlerini belirlemek,
- Davranış değişiklikleri oluşturmak, süreci yapılandırmak,
- Gelecek kaygısından uzaklaşmak,
- Tutkularına ulaşmak için gerçekçi gelecek planı yapmak,
- İş ve özel yaşamda bir denge oluşturmak,
- Hayır diyebilmek, ilişkilerini yönetebilmek,
- Kariyer planlaması yapmak, kariyer oluşturmak,
- Kararsızlık yaşanan konuları netleştirmek,
- Duygularını yönetebilmek,
- Özgüvenini arttırmak,
- Yaşam amacını bulmak,
- İş performansını arttırmak,
- Liderlik becerilerini geliştirmek,
- Zaman yönetimi yapabilmek,
- Güçlü kararlar verebilmek,