KOÇLUK VE GÜÇLÜ SORULAR
Koçluk bireylerin mevcut durumlarından ulaşmak istedikleri hedeflerine hızlı ve etkin bir şekilde götüren bir süreçtir. Pozitif psikolojiden faydalanır. Koçluk hizmetinin temelinde insan odaklı yaklaşımı ile insan beynini anlamak yatar. Beynin işleyişini kavramak, kişinin kendi sınırlarının ötesinde farklı bakış açıları görmesini sağlar. Beyni sorgulama ve düşünmeye iten güçlü sorular sormak önem kazanmaktadır. Profesyonel koç, danışanın geldiği konu üzerinde bu konunun danışandaki etkisine odaklanır.
Güçlü sorular, danışanın ulaşmak istediği hedefe yüklediği anlamı sorgulamasını ve düşünme sürecinin başlamasını tetikler. Düşünme süreci başladığında, beyin, koçun sorduğu sorulara, verdiği yanıtlarla bilinçaltında yatan kendi gerçekleri ile yüzleşir.
Buradaki amaç, danışanın ulaşmak istediği hedeflere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşması için beyni harekete geçirmektir. Hepimiz zaman zaman kendimize sorular sorarız. Bu sorular bizi doğru yolda tutmaya yeterli olmaz. Amacımız ilerlemek olmasına rağmen bazen kendimizi yargılarken ya da sabote ederken bulabiliriz.
Koçluk felsefesinde her birey sonsuz bir potansiyele sahiptir. Önemli olan yargılamadan, tarafsız bir uzman tarafından bu potansiyelin açığa çıkarılmasıdır.
Güçlü sorular, güçlü cevapları getirir. Beyin her duyduğu soruda derin bir öğrenme aşamasına girer. Her verdiği yanıtta kendini daha çok keşfeder. Böylece kendi cevapları ile eylem adımları oluşur. Kararsız kaldığı durumlar netleşir, daha etkin kararlar alabilir.
Hedeflerine ulaşmak için önündeki engelleri görür, bu engelleri nasıl aşacağını öğrenir. Kendini sabote etmeyen, öğrenmeye odaklanan beyin, düşünme sistemini değiştirerek, koçluk becerisi kazanmış olur.
Benzer Yazılar
KOÇLUK İLKELERİ
ICF tarafından koçluk; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle...